FacebookTwtterPrinterestYoutube

Kounia Bella - Welcome

“Kounia bella” μας έχουν τραγουδήσει οι γιαγιάδες ολονών μας κάποια στιγμή στην παιδική μας ηλικία, εκεί που φωλιάζουν οι πιο αθώες αναμνήσεις. Αυτή την αθωότητα, τη ζεστασιά του οικείου και από παλιά γνώριμου θέλουμε να περάσουμε με πολλούς τρόπους στους ανθρώπους που θα βρεθούν μαζί μας στην Kounia bella. Σερβιριζόμαστε μόνοι μας το πρωινό, έχουμε ανοιχτή επικοινωνία με τον μάγειρα και την κουζίνα, παρακολουθούμε όσα τριγύρω συμβαίνουν παράλληλα σαν να βρισκόμαστε... σπίτι μας. 

Σε μια εποχή δύσκολη για επιχειρηματικά ανοίγματα, με την κρίση να βάζει φρένο στις νέες ιδέες και ν’ αφήνει αμήχανη κάθε καινοτομία, σε πείσμα αυτών των ζόρικων καιρών, υπάρχουν κάποιοι νέοι άνθρωποι που τολμούν ν’ ανοίξουν τα φτερά τους. Τρεις φίλοι στην πιο δημιουργική φάση της ζωής τους και με εμπειρία στην εστίαση ένωσαν τις δυνάμεις τους, αξιοποιώντας αυτό που ξέρουν να κάνουν καλύτερα, κι έφτιαξαν το δικό τους casual food bar.
Η Kounia Bella είναι δημιούργημα τους. Όλα ξεκίνησαν από μια κουβέντα, δέκα μήνες πριν, για το τι τους έλειπε απ’ την περιοχή του Κιάτου περισσότερο. Ανακάλυψαν πως αυτό δεν ήταν άλλο, από ένα μέρος απλό και παρεΐστικο, για κόσμο στην ηλικία τους, 30 plus, που να στηρίζεται στη λογική των tapas bars με πολύ λογικές τιμές. Η φιλοσοφία μας είναι ότι η ποιότητα δε χρειάζεται να κοστίζει ακριβά. Ο κεντρικός κορμός  του πετυχημένου ισπανικού μοντέλου των tapas bars:
 
μικροί μεζέδες για να συνοδεύσουν μερικά ποτηράκια κρασί με πρώτη ύλη που προβάλλει την κουζίνα της περιοχής. Σκοπός δεν είναι να «σκάσει» κανείς από το φαγητό, αλλά να γευτεί πολλά πράγματα σε μικρές ποσότητες με διαφορετικούς τρόπους. Σε χώρους που ισορροπούν ανάμεσα στο μπαρ και το εστιατόριο, έβρισκε κανείς από ζεστά ή κρύα tapas, ψημένα ή άψητα, που να θυμίζουν κυρίως πιάτο (στη μίνι εκδοχή του), tapas «φτωχά» μέχρι και απόλυτα gourmet γεύσεις!
 
Πολύ κοντά στην ελληνική νοοτροπία των μεζεδοπωλείων, τα tapas bars με ωραίο comfort food και πιάτα που σέβονται την πρώτη ύλη εμπεριέχουν την έννοια της παρέας. Η ελληνική εκτέλεσή μας σκοπό έχει να αναδείξει τον γευστικό πλούτο της περιοχής μας γι’ αυτό και σε όλα μας τα πιάτα πρωταγωνιστούν υλικά της κορινθιακής γης. Από νωρίς το πρωί με υγιεινό πρωινό μέχρι αργά το βράδυ με παρεΐστικες μπουκίτσες και κοκτέηλ θέλουμε η Kounia bella να αποτελέσει το αγαπημένο 
 
στέκι της παρέας! Το σέρβις, εξυπηρετικό, ενημερωμένο και χαμογελαστό φανερώνει ότι όλοι εδώ νοιάζονται να περνάτε καλά! Όλα τούτα τα νόστιμα, παρότι στη λογική των τάπας, έρχονται σε ικανού μεγέθους μεριδούλες που δεν σε «σκάνε», απλά σε κάνουν, συνοδεία καλών κρασιών, να ζητάς κι άλλο. Και έρχονται σε πολύ ωραία σκεύη, όπως κοκοτιέρες (μικρές κατσαρολίτσες), οβάλ ξύλα-πλατό,  μπουκάλια σαμπάνιας ανοιγμένα στα δύο (ναι, μάλιστα), τα wine coolers είναι μεταλλικά τετράγωνα με πόδι, υπάρχουν και βολικές λαβίδες για να τσιμπάς χωρίς να λερώνεσαι.

Tapas σημαίνει τάπα, πώμα. Η πρώτη τους εμφάνιση ήταν στις καντίνες έξω από τις αρένες που γίνονταν οι ταυρομαχίες, όπου το πλήθος ορμούσε διψασμένο για ένα ποτήρι χύμα κρασί. Επειδή όμως η περιοχή ήταν γεμάτη... μύγες, λόγω των ταύρων και των αλόγων, οι καντινιέρηδες είχαν βρει μια πρακτική λύση, που ήταν παράλληλα και κέρασμα προς τους πελάτες τους. Βούλωναν το μπουκάλι με το χύμα κρασί που σέρβιραν, χρησιμοποιώντας... μία ελιά, έτσι ώστε να μην πέσει μέσα καμιά μύγα! O τελευταίος της παρέας ήταν ο τυχερός, μιας και έτρωγε την «κερασμένη» ελιά! O αυξανόμενος, όμως, ανταγωνισμός άλλαξε τον τρόπο σερβιρίσματος του κρασιού. Oι καντινιέρηδες άρχισαν να ακουμπούν πάνω στα χείλη των πλαστικών ποτηριών, σαν καπάκι, μία λεπτή φέτα ψωμί και 1-2 ελιές, που σταδιακά εξελίχθηκαν σε μία φέτα του παραδοσιακού αλλαντικού jamόn, μία αντσούγια ή μία λακέρδα με λίγη κάππαρη. Μέσα στα επόμενα 100 χρόνια, τα tapas μετακόμισαν στο κέντρο της πόλης. Τα μεζεδάκια από το στόμιο του μπουκαλιού τοποθετούνται σε λαδόκολλα και μετά σε ένα μικρό πιάτο. «Κλέβουν» γεύσεις από γειτονικούς λαούς, «παίζουν» με τα υλικά και τους τρόπους σερβιρίσματος και γίνονται αγαπημένη συνήθεια μέσα και έξω από τα ισπανικά σύνορα.